2022-05-10 13:07:10• hírek • Fizetett tartalom

A Korall Klinikán immár pszichodráma alapú csoportterápiával is segítik a gyerekeket és serdülőket

Annak érdekében, hogy a gyerekek és serdülők magabiztosabbak lehessenek, legyőzzék saját akadályaikat és sikeresen teljesítsék az előttük álló kihívásokat, a szatmári Korall Klinika pszichodrámára építő terápiás foglalkozásokat szervez.

Natalia Silaghi, a Korall Klinika pszichológusa hangsúlyozza, hogy a gyerekeket megcélzó pszichodráma egy olyan csoportpszichoterápiás módszer, mely figyelembe veszi a gyerek szellemi és érzelmi fejlődésének minden sajátosságát. A klinika pszichológusa a cselekvés mellett arra a kreatív képességre is alapoz, hogy az ember egyéni, egyedi szimbólumokon keresztül reprezentálja saját érzéseit és érzelmeit. Natalia Silaghi egyébként nem csak pszichológiai végzettséggel rendelkezik, hanem tanácsadó, pszichoterapeuta, hipnoterapeuta, logopédus, speciális pszichopedagógus is egyben, így bizton állítható, hogy nála minden gyermek jó kezekbe kerül.


A tevékenységek célja, hogy segítse a gyerekeket:

  • Az önbizalomnövelésben, illetve abban, hogy együttműködőbbek és flexibilisebbek legyenek,
  • A különböző közösségekbe való integrációban,
  • Az esetleges akadályok, félelmek, szomorúságok és egyéb érzelmi problémák leküzdésében,
  • A kihívások sikeres teljesítésében,
  • Az intellektuális és érzelmi potenciál minél magasabb szinten történő kiaknázásában.

A tevékenységek az esetek túlnyomó többségében 5-7 főből álló csoportokban zajlanak a terapeuta vezetésével. A találkozókra heti rendszerességgel kerül sor az iskolai tanév idején, egy-egy alkalom pedig 1-1,5 órát tart.


A csoportos tevékenység középpontjában a gyerekek szubjektív élményei állnak, melyeket a foglalkozás során átvisznek a színpadra, azaz élményeiket dramatizálással dolgozzák fel. Ily módon a gyerekek lehetőséget kapnak arra, hogy újraéljék azokat egy biztonságos környezetben, és mélyebben megértsék, mi történik velük a való életben. Az élmények újraintegrálása tudattalan szinten, racionális magyarázatok nélkül megy végbe.


Ugyanakkor a drámajátékokon keresztül bővülnek is a gyerekek készségei, új szerepeket és viselkedésmódokat, illetve alternatív stratégiákat sajátítanak el az intrapszichés és interperszonális konfliktusok megoldására, ami segít nekik sikeresen megbirkózni a felmerülő kihívásokkal. A kommunikációs és interperszonális készségeik fejlesztésének köszönhetően jobban be tudnak majd illeszkedni a közösségbe és a társadalomba.


A foglalkozás menete


Minden pszichodrámás foglalkozásnak három szakasza van. Az első fázis a ráhangolódás (warm-up), mely az átmenetet jelenti a mindennapi élet kontextusából a közös játék varázslatos világába. Általában minden csoport megalkotja a saját rituáléját (rajzolhatnak, modellezhetnek, beszélgethetnek, zenét hallgathatnak, játékosan mozoghatnak stb.).


A második fázisban, az úgynevezett akciófázisban a gyerekek a terapeutával együtt színpadra lépnek és értelmezik az egyik gyerek által írt vagy a csoporttagokkal közösen összeállított történetet. A színpadra állítás történhet színházi formában is. Ehhez az átültetéshez jelmezeket, kiegészítőket, bábokat használnak. Ebben a fázisban a gyerekeknek lehetőségük van arra, hogy szimbolikusan, meséken és játékokon keresztül fejezzék ki problémájukat, ne legyenek rákényszerítve, hogy tudatosan, a valóságban szembesüljenek velük. Így mélyen, dinamikusan, de ugyanakkor kellemesen tudják feldolgozni a szorongást okozó, problémás élményeket, saját megoldásokat, alternatívákat kidolgozva azok leküzdésére.


A tevékenységek harmadik fázisát lecsengési (cool-down) fázisnak nevezzük, mely az érzelmek lecsillapításának, a való életbe való visszatérésnek az ideje.


A foglalkozásokat elsősorban azoknak a gyermekeknek ajánlják, akik az alábbi nehézségekkel küzdenek: magatartási zavarok (hipermotilitás, agresszió, koncentrációs problémák); gátlások, szorongás, fóbiák, félelmek, tikkek, pszichoszomatikus rendellenességek (ágybavizelés, allergia, migrén), nehéz élethelyzetek (krónikus betegség, válás, családtag elvesztése stb.), lámpaláz, kapcsolati és alkalmazkodási nehézségek, stb.


További információkért és előjegyzésért tárcsázza a 0361.412.037-es, 0361.800.820-as vagy 0772.054.033-as számokat, vagy keresse fel személyesen a Korall Klinikát Szatmárnémetiben, az Eroii Revolutiei tér 22. szám alatt.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: